Alles wat je moet weten over zakelijk lenen in Nederland

Zakelijk lenen is een belangrijk onderwerp voor ondernemers in Nederland die op zoek zijn naar financiering voor hun bedrijf. Of je nu een start-up opricht of een bestaand bedrijf uitbreidt, soms is extra geld nodig om je doelen te bereiken. In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten van zakelijk lenen in Nederland bespreken, waaronder de verschillende soorten leningen, criteria voor goedkeuring, het aanvraagproces, rente en kosten, alternatieven voor zakelijk lenen, risico’s en overwegingen. Door deze informatie te kennen, kunnen ondernemers weloverwogen beslissingen nemen over hun financieringsbehoeften.

Soorten zakelijke leningen

Er zijn verschillende soorten zakelijke leningen beschikbaar in Nederland. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende leningen en hun voor- en nadelen:

Bedrijfslening:

Een bedrijfslening is een lening waarbij een bedrag wordt geleend dat in termijnen wordt terugbetaald met rente. Het kan worden gebruikt voor algemene bedrijfsdoeleinden zoals het financieren van voorraden, het betalen van rekeningen en het uitbreiden van het bedrijf. Voordelen zijn lagere rentetarieven dan creditcards, vaste betalingen en de mogelijkheid om de kredietwaardigheid van je bedrijf te verbeteren. Een nadeel is dat sommige kredietverstrekkers zekerheden vereisen.

Factoring:

Factoring is een financieringsvorm waarbij een bedrijf zijn uitstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij tegen een percentage van de totale waarde van de facturen. De factoringmaatschappij betaalt het bedrijf onmiddellijk, minus een vergoeding. Dit kan nuttig zijn voor bedrijven die moeite hebben om klanten te laten betalen. Voordelen zijn dat je directe cashflow hebt en geen zorgen hoeft te maken over het innen van facturen. Een nadeel is dat het duurder kan zijn dan andere vormen van financiering.

Microkrediet:

Een microkrediet is een lening tot €50.000 voor startende ondernemers en kleine bedrijven. Het wordt aangeboden door non-profitorganisaties en kredietverstrekkers. Voordelen zijn dat het toegankelijk is voor startende ondernemers en kleine bedrijven met een beperkte kredietgeschiedenis. Een nadeel is dat de rentetarieven hoger kunnen zijn dan andere vormen van financiering.

Crowdfunding:

Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij een groep mensen geld bijdraagt aan een project of bedrijf in ruil voor beloningen of aandelen. Het kan nuttig zijn voor bedrijven die een community achter zich hebben staan. Voordelen zijn dat het kan leiden tot gratis publiciteit en meer betrokkenheid van de gemeenschap. Een nadeel is dat het mogelijk niet genoeg geld oplevert en dat de ondernemer tijd en middelen moet investeren om de crowdfundingcampagne te organiseren.

Door het begrijpen van de verschillende soorten zakelijke leningen en hun voor- en nadelen, kan een ondernemer de best passende financieringsvorm kiezen voor zijn of haar bedrijf.

Criteria voor het verkrijgen van een zakelijke lening

Voordat je een zakelijke lening aanvraagt, is het belangrijk om te begrijpen welke factoren kredietverstrekkers gebruiken om te beslissen of ze een lening willen verstrekken. Hier zijn enkele van de belangrijkste criteria:

Kredietwaardigheid:

Kredietverstrekkers kijken naar de kredietwaardigheid van een bedrijf om te bepalen of het in staat is om de lening terug te betalen. Ze kijken naar factoren zoals de betaalgeschiedenis, schuld-tot-inkomstenratio en de lengte van de kredietgeschiedenis.

Bedrijfsplan:

Een solide bedrijfsplan kan helpen om de kans op goedkeuring van een lening te vergroten. Het moet informatie bevatten over het bedrijf, het product of de dienst, de markt, de concurrentie en de financiële projecties.

Cashflow:

Kredietverstrekkers willen weten of het bedrijf voldoende cashflow heeft om de lening terug te betalen. Dit omvat het bekijken van de inkomsten en uitgaven van het bedrijf.

Zekerheden:

Sommige kredietverstrekkers vereisen dat bedrijven zekerheden bieden om de lening te verkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijfspand of apparatuur zijn.

Tips voor het verbeteren van de kredietwaardigheid van een bedrijf zijn onder andere:

 • Zorg dat de rekeningen op tijd betaald worden
 • Houd de schuld-tot-inkomstenratio laag
 • Gebruik kredietkaarten verstandig
 • Stel een solide bedrijfsplan op
 • Houd de financiële administratie op orde

Het begrijpen van de criteria die kredietverstrekkers gebruiken en het verbeteren van de kredietwaardigheid van een bedrijf kan helpen om de kans op goedkeuring van een zakelijke lening te vergroten.

Het aanvraagproces

Het aanvraagproces voor een zakelijke lening kan per kredietverstrekker verschillen, maar hieronder staan enkele algemene stappen die je kunt verwachten:

Beoordeling van de behoeften:

Voordat je begint met de aanvraag van een zakelijke lening, moet je bepalen hoeveel geld je nodig hebt en waarvoor je het gaat gebruiken.

Selecteer de kredietverstrekker:

Zoek naar kredietverstrekkers die geschikt zijn voor je behoeften. Dit kan bijvoorbeeld een bank, kredietunie, online kredietverstrekker of investeerder zijn.

Dien de aanvraag in:

De aanvraagprocedure omvat het invullen van het aanvraagformulier met informatie over je bedrijf, financiële status, behoeften en andere relevante details.

Verzamel de vereiste documenten:

Kredietverstrekkers vereisen meestal financiële documenten zoals balansen, winst- en verliesrekeningen, belastingaangiften en bankafschriften. Ook kan het nodig zijn om persoonlijke financiële documenten zoals belastingaangiften en kredietrapporten te verstrekken.

Beoordeling van de aanvraag:

De kredietverstrekker zal de aanvraag beoordelen en de kredietwaardigheid van het bedrijf en de eigenaar(s) beoordelen. Dit kan ook een persoonlijk gesprek omvatten om meer informatie te verkrijgen.

Beslissing en voorwaarden:

De kredietverstrekker zal een beslissing nemen over de aanvraag en zal indien goedgekeurd, de leningsvoorwaarden zoals de rentevoet, de aflossingsperiode en eventuele vergoedingen of kosten vaststellen.

Hoe lang het duurt om een beslissing te krijgen hangt af van de kredietverstrekker en het soort lening. Sommige kredietverstrekkers bieden snelle beslissingen binnen een paar uur, terwijl anderen enkele weken nodig hebben om de aanvraag te verwerken en een beslissing te nemen. Het is belangrijk om te weten dat het proces sneller kan verlopen als alle vereiste documenten en informatie correct en tijdig zijn verstrekt.

Rente en kosten

Wanneer je een zakelijke lening afsluit, betaal je rente en mogelijk ook andere kosten. Hieronder vind je een overzicht van de rentetarieven en kosten voor zakelijke leningen in Nederland.

Rente:

De rentevoet voor zakelijke leningen varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het risico van het bedrijf, de kredietgeschiedenis en de leningsvoorwaarden. Rentevoeten kunnen vast of variabel zijn en kunnen variëren van enkele procenten tot meer dan 10%.

Afsluitkosten:

Afsluitkosten zijn een eenmalige vergoeding die de kredietverstrekker in rekening brengt om de lening te verstrekken. Dit kan bijvoorbeeld een administratiekost zijn of een kosten voor het beoordelen van de leningsaanvraag.

Boete bij vervroegde aflossing:

Sommige kredietverstrekkers brengen kosten in rekening als je de lening vervroegd aflost. Dit kan een vast bedrag of een percentage van het resterende bedrag zijn.

Andere kosten:

Andere kosten kunnen onder meer een vergoeding voor te late betaling, onderhoudskosten of juridische kosten omvatten.

De rente en kosten hebben invloed op de totale kosten van een zakelijke lening. Een lening met een hogere rente of extra kosten kan uiteindelijk duurder zijn dan een lening met lagere kosten. Daarom is het belangrijk om de totale kosten van de lening, inclusief rente en kosten, te berekenen voordat je de lening afsluit. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen over welke lening het beste bij je bedrijf past.

Alternatieven voor zakelijk lenen

Zakelijk lenen is niet altijd de beste oplossing voor het verkrijgen van financiering voor je bedrijf. Er zijn ook andere financieringsopties die het overwegen waard zijn. Hieronder staan enkele alternatieven voor zakelijk lenen:

Crowdfunding:

Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij een groep mensen geld bijdraagt aan een project of bedrijf in ruil voor beloningen of aandelen. Crowdfundingplatforms zoals Kickstarter, Indiegogo en Seedrs bieden ondernemers een platform om hun bedrijf te promoten en financiering te verkrijgen. Een voordeel van crowdfunding is dat het kan leiden tot gratis publiciteit en meer betrokkenheid van de gemeenschap. Een nadeel is dat het mogelijk niet genoeg geld oplevert en dat de ondernemer tijd en middelen moet investeren om de crowdfundingcampagne te organiseren.

Factoring:

Factoring is een financieringsvorm waarbij een bedrijf zijn uitstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij tegen een percentage van de totale waarde van de facturen. De factoringmaatschappij betaalt het bedrijf onmiddellijk, minus een vergoeding. Dit kan nuttig zijn voor bedrijven die moeite hebben om klanten te laten betalen. Een voordeel is dat je directe cashflow hebt en geen zorgen hoeft te maken over het innen van facturen. Een nadeel is dat het duurder kan zijn dan andere vormen van financiering.

Investeerders:

Investeerders zijn individuen of bedrijven die bereid zijn om geld in je bedrijf te investeren in ruil voor een aandeel of een percentage van de winst. Dit kan angel investors, venture capitalists of private equity firms omvatten. Een voordeel van investeerders is dat je mogelijk toegang hebt tot meer financiering dan met een lening. Een nadeel is dat je een deel van de controle over je bedrijf kunt verliezen.

Door het onderzoeken van alternatieven voor zakelijk lenen, kun je de beste financieringsoptie voor je bedrijf vinden en de kans op succes vergroten.

Risico’s en overwegingen

Hoewel zakelijk lenen een nuttige manier kan zijn om je bedrijf te financieren, zijn er ook risico’s en belangrijke overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden:

Terugbetalingsrisico:

Als je een zakelijke lening afsluit, moet je het geleende bedrag plus rente en eventuele kosten terugbetalen. Als je het niet kunt terugbetalen, kan dit leiden tot boetes, extra kosten en negatieve invloed op je kredietgeschiedenis.

Rentekosten:

De rente is de prijs die je betaalt om het geld te lenen. Het kan een aanzienlijke kostenpost zijn en moet worden opgenomen in de totale kosten van de lening.

Zekerheden:

Sommige kredietverstrekkers vereisen zekerheden voor de lening, zoals onroerend goed of apparatuur. Dit kan betekenen dat je bedrijfsactiva op het spel staan als je de lening niet terugbetaalt.

Overbelasting van schuld:

Als je al meerdere leningen of schulden hebt, kan het afsluiten van een nieuwe lening tot overbelasting van schuld leiden. Dit kan leiden tot financiële stress en het vermogen van het bedrijf om te groeien belemmeren.

Bij het nemen van een zakelijke lening zijn er ook belangrijke overwegingen die in overweging moeten worden genomen, waaronder:

Financiële behoeften:

Bepaal de exacte financieringsbehoeften van je bedrijf en zorg ervoor dat de lening de juiste oplossing is.

Budget en kasstroom:

Zorg ervoor dat je de rente en aflossing van de lening kunt betalen zonder het budget en de kasstroom van het bedrijf in gevaar te brengen.

Kredietwaardigheid:

Bereid je kredietgeschiedenis voor en zorg ervoor dat deze op orde is om de kans op goedkeuring van de lening te vergroten.

Vergelijk de opties:

Vergelijk verschillende kredietverstrekkers en opties om de beste rentetarieven en voorwaarden te vinden.

Het begrijpen van de risico’s en belangrijke overwegingen bij het nemen van een zakelijke lening kan helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over de financieringsbehoeften van je bedrijf.

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken wat je moet weten over zakelijk lenen in Nederland. Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste punten:

 • Er zijn verschillende soorten zakelijke leningen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.
 • Kredietverstrekkers gebruiken verschillende criteria om te beslissen of ze een lening willen verstrekken, zoals kredietwaardigheid, bedrijfsplan en cashflow.
 • Het aanvraagproces omvat het invullen van het aanvraagformulier en het verstrekken van financiële documenten.
 • Rente en kosten zijn belangrijk om in overweging te nemen bij het afsluiten van een lening.
 • Er zijn ook alternatieve mogelijkheden beschikbaar, zoals crowdfunding, factoring en investeerders.
 • Het nemen van een zakelijke lening brengt risico’s met zich mee, zoals terugbetalingsrisico en overbelasting van schuld.
 • Belangrijke overwegingen bij het nemen van een zakelijke lening zijn onder meer financiële behoeften, budget en kasstroom, kredietwaardigheid en vergelijking van opties.

Als je overweegt om een zakelijke lening aan te vragen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Hieronder vind je enkele adviezen voor ondernemers:

 • Beoordeel de financieringsbehoeften van je bedrijf zorgvuldig en overweeg alle financieringsopties.
 • Zorg voor een solide bedrijfsplan en onderhoud een goede kredietwaardigheid.
 • Vergelijk verschillende kredietverstrekkers en opties om de beste rentetarieven en voorwaarden te vinden.
 • Overweeg alternatieve financieringsopties en weeg de voor- en nadelen af voordat je een beslissing neemt.

Voor meer informatie over zakelijk lenen in Nederland kun je terecht bij de Nederlandse Kredietmaatschappij, KvK of je eigen bank. Het is belangrijk om voldoende onderzoek te doen voordat je een beslissing neemt over het afsluiten van een zakelijke lening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *